10 vragen aan: de controle deelnemer Eve Van Dijk

39 ProParkSymposium_3273

1. Hoe voelt u zich vandaag?

Goed, ik heb goed geslapen. Ik heb vandaag een thuiswerkdag, wat fijn is, want dan heb ik geen reistijd. Straks ga ik nog even lekker een stukje buiten lopen als er geen regen meer is… Ja, ik voel mij goed vandaag.

2. Kunt u uzelf voorstellen?

Mijn naam is Eve van Dijk, ik ben 63 jaar en gezond van lijf en leden. Ik werk drie dagen in de week als mantelzorgconsulent in een fijn team dat elkaar door de verschillen heel goed aanvult.

3. Wat is uw grootste passie?

Ik houd heel erg van accordeon spelen. Dat heb ik als kind al geleerd en toen mijn dochter op pianoles ging, heb ik de accordeon weer opgepakt en ook een paar lessen gevolgd. Nu speel ik elke woensdag met mijn vriendin die ook een accordeon heeft. En soms doe ik een optreden, zoals laatst op een verjaardag voor een dementerende vriendin. Dat was heel mooi om te doen.

Zingt u er dan ook bij?

Nee, nee, ik zing niet!

En is het geen zwaar instrument voor een vrouw?

Jawel, maar gewoon elke dag tien keer opdrukken, dan houd je sterke armen!

4. Wat zou u altijd nog eens willen doen?

Wat zou ik willen doen? Hmmm, oja, ik zou heel graag eens walvissen zien. En roofvogels in Oost-Polen. Daar zijn er nog heel veel. Ik ga nu natuurlijk niet naar Oost-Polen. Maar als ik gestopt ben met werken, zou ik ook eens naar Noorwegen of Duitsland willen, daar waar een vogeltrek is.

Ik merk dat dit alles natuur gericht is…

Jazeker, met natuur en cultuur laad ik mijzelf op.

5. Waar mag ik u ’s nachts voor wakker maken?

Uhh, helemaal niet!! Ja, als er brand is, uiteraard. Ik slaap heel slecht weer in, dus wakker maken is er echt niet bij voor mij.

6. Hoe bent u bekend geworden met het onderzoek ProPark?

Ik had mijzelf ooit opgegeven voor testjes bij de Hersenstichting, en volgens mij heb ik die ook toestemming gegeven om mijn gegevens te delen met jullie. Ik vind het leuk, geheugentestjes. Ik denk dat je hersenen het belangrijkste zijn van je lichaam. Als het daarmee niet goed is, gaat er van alles fout.

7. Wat verwachtte u van het onderzoek? Is dat uitgekomen?

Het onderzoek ging wel zo ongeveer zoals ik verwacht had. Ik vind het wel heel bijzonder dat jullie zoveel informatie kunnen halen uit de eenvoudige testjes. Je staat er als controle deelnemer niet bij stil dat dit dus testjes zijn waar een Parkinsonpatiënt moeite mee heeft.

8. Wat is uw drijfveer om mee te doen met het onderzoek?

Ik ken ondertussen 5 mensen in mijn omgeving met de ziekte van Parkinson. Sommige dichtbij, soms iets verder weg. Als ik daar een heel klein steentje aan kan bijdragen door mee te doen aan dit onderzoek, doe ik dat gewoon. Het is ook fijn een kleine bijdrage te kunnen leveren.

9. Heeft u nog een tip of waarschuwing voor toekomstige deelnemers?

Wat ik zelf gedaan heb: Ik heb andere vrienden en kennissen gewezen op dit onderzoek (Eve heeft 3 kennissen enthousiast gemaakt voor ons onderzoek!). Verder moet je goed nadenken voor welke onderdelen je “ja” zegt. Ik heb geen hersenvocht afgegeven of een huidbiopt laten doen. Maar je bent ook waardevol als je niet met alle opties meedoet.

10. Heeft u een vraag voor het onderzoeksteam?

Vraag: Wat is de rol van pesticiden in de ziekte van Parkinson? En kun je Parkinson voorkomen en helpt het als er al vroeg in het ziekteproces een diagnose is gesteld?

Antwoord van Bob van Hilten: Dit zijn erg goede vragen! En juist daarom is hier niet zo kort en bondig op te antwoorden. We zijn in de wetenschap volop bezig met vragen als deze, en wij hebben soortgelijke onderwerpen dan ook behandeld op het symposium 2023. De video opnames hiervan vind u hier op ons YouTube kanaal. Wellicht is het waardevol deze eens te bekijken?

Wij bedanken Eve Van Dijk hartelijk voor dit interview en natuurlijk haar deelname aan het ProPark onderzoek.

Mocht u naar aanleiding van dit interview of het symposium nog vragen hebben, of iets willen weten over aanmelden, dan kunt u natuurlijk contact met ons opnemen per telefoon (06-15448732) of e-mail (propark@lumc.nl). We staan u graag te woord! U kunt ons nu ook volgen op LinkedIn. Zo blijft u op de hoogte van het ProPark nieuws: www.linkedin.com/company/proparkinson.

1 reactie

  1. Maryanne Telkamp op 18 december 2023 om 13:30

    Mooi interview! ! En bedankt dokter Van Hilten. Gaan de video’s snel terug kijken.

Laat een reactie achter

Profilering van Parkinson

Deelnemende ziekenhuizen:
Amsterdam UMC, locatie AMC
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Erasmus Medisch Centrum
Leids Universitair Medisch Centrum
Meander ziekenhuis, locatie Amersfoort
St. Antonius ziekenhuis, locatie Woerden