Verslag ProPark Symposium
Wat weten we inmiddels van de ziekte van Parkinson? Heeft een verstoorde nachtrust echt zoveel invloed op de ziekte en kunnen we daar zelf iets aan doen? Wat is de ParkCode en wat voor rol spelen de darmen eigenlijk in wetenschappelijk onderzoek? Op vrijdag 30 juni 2023 vond -voor het eerst- het ProPark Symposium plaats en stond het onderzoek, de kennis over de ziekte van Parkinson en de groep ProPark deelnemers centraal.
Rond de middag, in de Amstelzaal van het VUmc in Amsterdam, verzamelde zich ruim 160 deelnemers, partners, begeleiders en geïnteresseerden om te luisteren, na te denken en vragen te stellen over onderwerpen rondom het ProPark onderzoek naar de ziekte van Parkinson.
In zijn openingswoord benadrukt Professor Neuroloog Bob van Hilten hoe waanzinnig het is dat zoveel deelnemers zich zo willen inzetten voor het onderzoek en hoe belangrijk hun inzet is, want de ziekte van Parkinson kan door de uiteenlopende klachten beter de ‘ziektes van Parkinson’ worden genoemd. Sessie 1 opent hij met noodzaak om klachten te kunnen groeperen -met een soort ‘barcode’- zodat medicatie in de toekomst gerichter kan worden voorgeschreven. Daarna neemt Professor Ysbrand van der Werf het woord en vertelt hij over het belang van een goede nachtrust, ritme en regelmaat -en hoe belangrijk dit is voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Want hoewel patiënten het zelf niet altijd doorhebben, hun partners weten soms maar al te goed hoe wild zo’n nacht er aan toe kan gaan. Hierna nemen Professoren Bob van Hilten en Ysbrand van der Werf plaats op het prodium waar onder leiding van Dr. Wilma van de Berg een paneldiscussie wordt geopend. Het publiek stelt hier dan ook enthousiast en met behoorlijk wat diepgang vragen.
Tijdens de pauze is er koffie en thee, maar is er gelukkig ook nog genoeg tijd om even met de ProPark teamleden en de sprekers te praten en persoonlijke vragen te stellen. In het tweede gedeelte van het symposium vertelt Dr. Wilma van de Berg over de wens van het vroegtijdig ontdekken van de ziekte van Parkinson middels bepaalde eiwitten in ons bloed. Dr. Fiorella Contarino geeft toelichting over het darm microbioom, en dat een gezonde darmflora erg belangrijk is voor een effectieve opname van de medicatie. Het symposium wordt afgesloten met een tweede paneldiscussie onder leiding van Professor Bob van Hilten, waarin maar al te goed duidelijk wordt hoeveel kennis er in de zaal zit en hoeveel deelnemers al weten over de ziekte van Parkinson. En dat is ook niet gek, want de ziekte omvat ontzettend veel facetten en raakt ieder gebied van de gezondheid. Des te mooier dat de deelnemers zo enthousiast willen bijdragen aan een betere toekomst voor iedereen met de ziekte van Parkinson.
Wilt u het symposium nog eens nakijken? Klik dan hier voor de video opnames.
1 reactie
Laat een reactie achter
Profilering van Parkinson
Deelnemende ziekenhuizen:
Amsterdam UMC, locatie AMC
Amsterdam UMC, locatie VUmc
Erasmus Medisch Centrum
Leids Universitair Medisch Centrum
Meander ziekenhuis, locatie Amersfoort
Dank voor dit interessante symposium! Mijn vrouw, met parkinson, en ik hebben het zeer op prijs gesteld.